Artikel

Communiceren ten tijde van het corona-virus: 4 manieren hoe het anders kan

Communiceren ten tijde van het corona-virus: 4 manieren hoe het anders kan

Het nieuws van de afgelopen weken houdt ons allemaal bezig. Wat eerst nog ver weg leek, is nu ook in ons koude kikkerlandje realiteit. Ook binnen de overheidssector is de impact groot. Overheidsinstellingen zoals gemeenten moeten de aankomende periode over tal van onderwerpen communiceren: Wat verandert er voor mij als inwoner? Hoe zit het met de opvang van mijn kinderen op school en de kinderopvang? Op welke financiële regelingen kan ik als ondernemer een beroep doen en waar kan ik die aanvragen? Maar ook op microniveau wordt er veel gevraagd van gemeenten: Gelden er aangepaste openingstijden voor het gemeentehuis en de balie burgerzaken? Kan ik met mijn vraag terecht bij de stadsbalie? Gaat dat ene evenement nog door of wordt deze afgelast? En wat zijn de gevolgen voor de inzameling van grofvuil? 

In dit blogartikel deel ik 4 content formats die je direct kunt inzetten om de inwoners en ondernemers van jouw gemeente te informeren, stimuleren of te inspireren. Wij zien dat veel gemeenten de communicatie rondom het virus via een informatiepagina op de website plaatsen. Dat is op zich een prima basis, maar veel inwoners gaan niet uit zichzelf op zoek naar deze informatie, komen niet of nooit op de gemeentelijke website en zullen dus via andere kanalen bereikt moeten worden.

Ons advies is dus: stem je online communicatie af op je inwoners zodat alle lagen van de samenleving bereikt worden.

Plaats berichten op social media

Afgelopen week heeft minister-president Rutte ons land aangeraden zoveel  mogelijk binnen te blijven. Wat ons allen zonder fysiek contact nog steeds kan verbinden is online communicatie. Een groot deel van de samenleving maakt al gebruik van kanalen als Facebook en Instagram. Het virus heeft het belang van digitale kanalen als ‘ontmoetingsplek’ alleen maar versterkt en trekt ook mensen die niet zo snel naar de stadsbalie komen. Door je berichtgeving over het virus direct via je social media kanalen te plaatsen, kun je ook deze mensen bereiken.

Denk aan plaatsingen over maatregelen, verschuivingen of annuleringen binnen jouw gemeente. Zo zorg je dat dit door zo veel mogelijk mensen gezien en gedeeld wordt. Wees ook creatief met jouw content formats. In de volgende tips lees je hier meer over.

Livestream op social media

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft in een videoboodschap haar mening gedeeld over de maatregelen tegen het coronavirus. Hiermee beantwoordde ze de meest gestelde vragen in de stad. Ook heeft zij een brief geschreven die breed gedeeld is in de nationale en lokale media. Jij kunt een hele hoop vragen en onzekerheid wegnemen door middel van een livestream of video-boodschap. De burgemeester wordt vaak gezien als burgervader of -moeder en is bij uitstek de uitgelezen persoon om als 'gezicht' te gebruiken. Hij of zij is immers het meest vertrouwelijke 'gezicht' :-).

Door een bekend figuur zoals de burgemeester in te zetten, houd je de kou uit de lucht en stel je de inwoners gerust. Tegelijkertijd creëert dit de mogelijkheid om veelgestelde vragen te beantwoorden. Door dit live te doen ga je de interactie aan met je inwoners en laat je als gemeente zien dat je de problematiek rondom het virus serieus neemt en dat je er bovenop zit. De inwoners voelen zich zo serieus genomen en gehoord. Ook kan dit bijdragen aan een gevoel van trots onder de inwoners. 

FAQ via stories beantwoorden

De gemeente krijgt veel vragen binnen: via de stadsbalie, social media kanalen, e-mail en telefoon. Door deze vragen te monitoren en de meest gestelde vragen te beantwoorden via stories op Instagram of Facebook kun je de inwoners van je stad of dorp eenvoudig informeren. Instagram heeft hier zelfs een speciale functie voor waardoor het beantwoorden van binnenkomende vragen eenvoudig is. Denk aan vragen zoals “Wordt mijn afval nog opgehaald?” en “Gaan evenementen in april nog door?”. De inwoners zullen een hoop vragen hebben. Door hier met een story op te anticiperen, zul je het aantal mensen aan de stadsbalie verkleinen.

Adverteren via social media

Denk ook eens aan een advertentie via social media. Door middel van advertenties kun je heel gericht personen bereiken die geïnteresseerd zijn in je berichtgeving. Door vroegtijdig te communiceren over maatregelen of veranderingen voorkom je vragen aan de stadsbalie en haal je de angel uit eventuele toekomstige discussies. Denk aan een doorklik advertentie voor ondernemers die leidt naar een pagina op de gemeentelijke website met de veranderingen voor grote/kleine bedrijven en ZZP’ers of een carrousel advertentie met tips over maatregelen die inwoners kunnen nemen om besmetting van het virus te voorkomen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat je vooral inspireren door onderstaande voorbeelden van andere organisaties.

Collegeleden thuis aan het werk.
Locoburgemeester Boudewijn Revis, van de gemeente Den Haag heeft en boodschap ingesproken voor alle inwoners.
Deze organisatie plaatst een peiling waarin ze hun volgersgroep een vraag stelt. Dit zet aan tot nadenken.

Heb je advies nodig of heb je een vraag? Ook ten tijde van het virus werken wij (thuis) zitten wij klaar om je te helpen. Vul het contactformulier hieronder in of stuur een mailtje naar irfan@cyclemedia.nl. Wij helpen je graag verder!


Download jouw blauwdruk

en Ontvang hem direct in je mailbox!
Bedankt, je vindt je
download in je inbox!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw

Download jouw inhaakkalender

en Ontvang hem direct in je mailbox!
Bedankt, je vindt je
download in je inbox!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw

Download de blauwdruk!

en Ontvang hem direct in je mail
Bedankt, je vindt je
download in je inbox!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw

Podcast beginnen? Vraag meer info aan!

Bedankt, je vindt je
download in je inbox!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw

Geïnspireerd
geraakt?
Laat een berichtje
achter...

Of bel ons. We maken graag een praatje!
Bedankt!
Een mailtje is
onderweg naar jou!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw