Podcast in je contentstrategie

Benieuwd hoe je als (semi-)publieke organisatie podcast kan inzetten? Laat je gegevens achter en ontvang gratis onze tweedelige podcast cursus en e-book.

Bedankt, je vindt de blauwdruk in je inbox! Of download hem via de onderstaande knop.
Downloaden
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw

Met podcast maak je van iedere inhoud een goed verhaal

Als gemeente, of welke publieke instelling dan ook, heb je vaak te maken met veel verschillende, vaak complexe inhoud waarover je moet communiceren. Denk aan een toekomstvisie, energietransitie, of een intern onderwerp zoals organisatieontwikkeling. Inhoudelijke onderwerpen vragen om een goed verhaal en een medium waarmee je de diepte in kunt gaan. Want zeg nou zelf; hoe blij maak je iemand met ellenlange beleidsstukken of een houterige video.

Met een podcast heb je een communicatiemiddel voor handen waarmee je informatie altijd op verhalende wijze kan overbrengen. Bovendien is het ook wel eens lekker om gewoon te luisteren in plaats van achter je scherm informatie tot je te krijgen. 👂💭
Luister hieronder de podcast over externe communicatie.


Dit ga je leren in het e-book

✔ Waarom podcast een goede aanvulling is op de contentstrategie.
✔ Voor welke interne en externe onderwerpen en doelgroepen je podcast in kunt zetten.
✔ Welke concepten er allemaal mogelijk zijn, denk aan een monoloog, of interactie met meerdere sprekers.
✔ Hoe je de podcast effectief distribueert.
✔ Hoe je een saaie inhoud spannend en interessant maakt voor de luisteraar. 🥁

Maar... waarom podcast?

  • Mensen nemen de tijd om een podcast te luisteren. In tegenstelling tot 'snelle' content zoals beelden. Er is daarom ruimte en tijd voor jou om een verhaal te vertellen.
  • Luisteraars zijn betrokken bij de sprekers in de podcast en het verhaal en bouwen een band op met de presentator.
  • Audio is een visueel medium. Als luisteraar bedenk je je eigen film in je hoofd terwijl je luistert en creëer je actief herinneringen aan het verhaal dat je hoort. 🎞
  • Podcasts zijn heel toegankelijk en overal te beluisteren. Tijdens het strijken, koken of hardlopen. Dit is het enige middel🍳
  • Een podcast wordt gemiddeld door 70% van de luisteraars uitgeluisterd. Ter vergelijking: bij advertenties op YouTube is dit 15%, en bij goede videocontent 35%.
  • Daarnaast ben je vernieuwend: er zijn weinig of geen anderen die precies hetzelfde doen.
  • Het is een aangename afwisseling op alle schermtijd. Ook fijn in een tijd waarin mensen uitgeput raken van videobellen. 😴
  • Podcasts kunnen jouw organisatie tijd besparen. In plaats van vele uren te schrijven vertel je het verhaal gewoon.

Tweedelige podcast cursus voor overheidsorganisaties

Naast het e-book zouden we gek zijn als we jou niet direct laten horen wat een podcast voor jouw organisatie zou kunnen betekenen. In onze tweedelige podcast cursus hoor je van Irfan Fiets (Cyclemedia) en Koos Tervooren van onze podcastpartner Microphone Media hoe overheidsorganisaties podcasts kunnen inzetten voor interne en externe communicatie. Deze ontvang je in de weken na de download in je e-mail! En dit zijn de onderwerpen:

1. Podcast voor interne communicatie
Hoe zorg je er als bestuur nu voor dat je alle medewerkers goed geïnformeerd houdt? Welke informatie deel je? Hoe breng je jouw boodschap en via welke kanalen? En hoe zorg je dat medewerkers up to date, gemotiveerd en betrokken blijven? Daar hebben Irfan en Koos het over in de eerste podcast.

2. Podcast voor externe communicatie
Hoe houd je je externe doelgroepen zoals inwoners, het bedrijfsleven en andere stakeholders betrokken, gehoord en geboeid? In deze podcast leggen Irfan en Koos je uit waar je op moet letten als je een podcast voor je externe doelgroepen gaat opnemen.

En hier alvast een voorproefje van de podcasts die je zult ontvangen ;-).

Waar zet je het voor in?

Denk extern aan een podcast waarin de burgemeester inwoners bijpraat over de ontwikkelingen in de stad. Of in het geval van crisis een hart onder de riem steekt. Maar ook niche waarin een beleidsmedewerker stakeholders informeert over de omgevingswet of ruimtelijke ontwikkelingen.

Intern kun je denken aan de gemeentesecretaris of burgemeester die de ambtelijke organisatie wekelijks even toespreekt en inspireert. Of wat denk je van een podcast om de raad te informeren over een bepaald onderwerp, bijv. om draagvlak te creëren voor een milieustraat van de toekomst. Zo kan podcast zelfs geld besparen als je het als vervanging van ellenlange beleidsstukken gaat inzetten. 💸

Je kunt het zo gek niet verzinnen, met podcast vertel je het. 👂📣

Over de schrijver

"Het digitale communicatievak ligt in mijn hart. Zo heb ik gemeenten aangemoedigd om te podcasten!"

Sinds 2013 houd ik mij bezig met de ondersteuning van overheden op het gebied van social media. Ik heb honderden publieke organisaties geholpen met (door)ontwikkelen van hun digitale communicatiekanalen. Podcast mag daarin anno 2020 niet ontbreken. Ik daag jouw organisatie graag uit om te starten met jullie eigen podcast.

Irfan Fiets
-
Eigenaar
Cyclemedia

Download nu de cursus podcast

en Ontvang hem direct in je mailbox!
Bedankt, je vindt je
download in je inbox!
Oops! Er is helaas iets fout gegaan... Probeer het opnieuw